Artykuły: Kulinaria
• Świąteczne przepisy - pasztet
Pasztet wielkanocny, podobnie, jak wędliny (czy też właśnie jego kawałek) umieszczony w koszyku ze święconką jest symbolem obfitości. Spożywanie go...
2022-04-14
• Przepisy świąteczne – babka wielkanocna
Mówi się, że babka wielkanocna pochodzi z Francji gdzie król Stanisław I Leszczyński miał zamoczyć resztę ciasta w rumie i nazwać je na cześć...
2022-04-13
• Przepisy świąteczne - pascha
Po długim poście, jaki wierni w kościele katolickim rozpoczynają od Środy Popielcowej, a jego przesłaniem jest wewnętrzna przemiana i duchowe...
2022-04-12
• Przepisy świąteczne - zakwas na żurek
Tradycyjny żurek kojarzymy z tym ugotowanym na wędzonce, białej kiełbasie i zakwasie. W wersji postnej, czy wegetariańskiej pomijamy boczek i...
2022-04-11
• Smaczne, szybkie i tanie danie RISOTTO Z CYTRYNĄ
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
2021-08-30
• Szparagi zapiekane w beszamelu
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
2021-06-12
• Frittata na mój sposób
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
2021-05-21
• Wodzionka najlepsza na odporność
Tradycyjna śląska wodzionka została smakiem lutego tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. To propozycja pani Izabeli Skalik z Mikołowa na...
2021-03-13
• TORTA MIMOSA– włoskie ciasto z odrobiną historii
8 marca to dzień w którym w przeszłości miały miejsce ważne wydarzenia z udziałem kobiet. Strajk szwaczek w 1857 r. w Nowym Jorku, (gdzie zginęło w...
2021-03-08
• Styczeń ze szczyptą pikanterii
Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy...
2021-02-06